ROJSTNI DAN TRSTA

Prepričali so nas, da je Trst starostno mesto. To, kar je bilo zadnja leta storjeno v mestu (in predvsem to, kar ni bilo storjeno), je posledica tega prepričanja, ki je temeljilo le na demografskih podatkih. Res je, da povprečna starost v mestu rašča. To je tudi posledica odsotnosti političnih ukrepov, ki bi prepričali mlade tržačane, da bi v Trstu ostali. TS4 želi spremeniti ta predsodek in vzpostaviti novo pojmovanje našega mesta: Trst je mlado mesto, saj se je rodilo le 300 let nazaj, s razglasitvijo “Porto Franco”. Mesto, ki ima tri stoletja, je res mlado mesto.

TRI DARILA

Pripravili smo tri darila za našre mesto: tri ideje za bodočnost Trsta, ki so hkrati tri izhodiščne točke za obnovo našega mesta, in sicer: ekonomski in proizvajalni razvoj; življenjski standard in kvaliteta urbanskih prostorov; odnos mesta z okoliščino. Odločilni, za vsa tri območja, so: vloga znanosti in kulture,vez med socialno in ekološko vzdržnostjo ter oblike vlade in lokalne demokracije.

EKONOMSKI IN PROIZVAJALNI RAZVOJ

Kaj bo Trst proizvajal? V katerih sektorjih in v katerih ekonomskih procesih se bo lahko specializiral in pri tem zagotavljal uravnotežen odnos med ekonomsko, socialno in ekološko vzdržnostjo?
Kako lahko znanost in kultura prispevata ekonomskemu in razvoju mesta?

ŽIVLJENJSKI STANDARDI IN KVALITETA MESTNIH PROSTOROV

Koliko bo Trst gostoljuben v bodočnosti? Kako lahko razvoj mesta zagotavlja izboljšanje življenjskih stilov in dobro počutje meščanov?
Kako lahko napolnimo številne prazna ali neuporabljena poslopja, katera že leta čakajo na prenovo?

ODNOS MESTA Z OKOLICO

Kam bo Trst gledal v bodočnosti? Katere odnose bo vzdržal z vzhodom, in katere s mediteranskim morjem, na jugu? V katere druge smeri – in s katerim namenom- se bo Trst usmerjal pri tkanju novih odnosih sodelavanja?

KDO SMO?

TS4 trst v četrtem stoletju je projekt, ki ga je začela skupina ljudi, različnih starostnih dob in izkušenj, vendar z isto potrebo in željo, da bi za Trst in njegovo okolico, z inovativnimi preizkusi in praksami, pripravili projekt prenove. Projekt se je razvil s pomočjo kulturne organizacije Zeno.
RICCARDO LATERZA

RICCARDO LATERZA

GIULIA MASSOLINO

GIULIA MASSOLINO

SERENA RALZA

SERENA RALZA

LIVIO CERNECA

LIVIO CERNECA

SARA ALZETTA

SARA ALZETTA

ALESSIA MARRI

ALESSIA MARRI

ANDREA ANDOLINA

ANDREA ANDOLINA

IMAŠ PREDLOGE, PRIPOMBE ALI NASVETE? PIŠI NAM!

KATERI JE NAŠ NAMEN?

Edini način, s katerimi je lahko prenova mesta možna, je vpletenje tistih, ki v mestu živijo. Preko javnega klica, bodo izbrani meščani, ki se bodo lahko udeležili telematskih skupin v katerih se bodo odvijale raziskave, zbirke in obdelava podatkov, načrtovanje in uresničitev posegov na ozemlju. Izid dela se bo spremenil v darila, ki bodo izročeni mestu v letu njegoveva tri stotega rojstnega dneva.

ZBIRKA PODATKOV

JANUAR/MAREC 2019

Preko spletnega vprašalnika in projektov v izobraževalnih in delovnih ustanovah bodo zbrani podatki, ki bodo na voljo delovnih skupin in bodo uporabljeni kot temelj za projekt skupine.

NAČRTOVANJE

MAREC/JUNIJ 2019

Tri skupine načrtovanja, sestavljene preko javnega klica, bodo obdelale tri prizore za načrte za razvoj Trsta: Načrt bodo v zvezi z ekonomskim in proizvajalnim razvojem, življenjska kvaliteta, odnos mesta z okolico.

JAVNO SEZNANITEV S PODATKI

JESEN 2019

Namišljeni načrti bodo predlagani mestu s raznovrstnimi pobudami, razpršenimi na simboličnih krajih.
Predvidene so tudi nekatere kulturne in umetniške pobude.

OSTANI V ZVEZI Z NAMI

Pusti nam svoje podatke, k malu bomo s tabo izpostavili stik!

SUBSCRIBE TO TS4'S NEWSLETTER