Rojstni dan Trsta

Prepričali so nas, da je Trst starostno mesto.
To, kar je bilo zadnja leta storjeno v mestu (in predvsem to, kar ni bilo storjeno), je posledica tega prepričanja, ki je temeljilo le na demografskih podatkih.
Res je, da povprečna starost v mestu rašča. To je tudi posledica odsotnosti političnih ukrepov, ki bi prepričali mlade tržačane, da bi v Trstu ostali. TS4 želi spremeniti ta predsodek in vzpostaviti novo pojmovanje našega mesta: Trst je mlado mesto, saj se je rodilo le 300 let nazaj, s razglasitvijo “Porto Franco”. Mesto, ki ima tri stoletja, je res mlado mesto.
Prepričani smo, da čas v katerem živimo, predstavlja za Trst le otroštvo. Naše mesto še dosti mora. Leto 2019 je leto v katerem praznujemo tristoti rojstni dan, mesta, ki se je rodilo kot vasica kmetov in ribičev in ki je s časom postalo eden izem najbolj aktivnih evropskih in mediteranskih pristanišč.
Želimo praznovati to obletnico brez objokovanj in otožnosti. Želimo ponovno oživeti navdušenje, ki je omogočilo rast in razvoj mesta, ki sta bila, takrat, velika naložba za bodočnost. Mi želimo ponovno gledati v tp bodnočnost, ki je naša bodočnost. 
Želimo uveljaviti nove načine, s katerimi bi se lahko Trst predstavil v tem četrtem stoletju, z željo, da bi korenito obnovili mestne prostore z aktivnosti, ki bi imele v središču človeka in njegov razvoj.  V smeri večje ekološke in socialne razpoložljivosti, v podporo umetnosti, znanosti, kulture, trgovanja, raziskovanja.

Če si zainteresiran/a, klikni sem!